Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Лидерство във виртуалната ера

Петър Иванов в Boom&Bust, 04.06.2017

Петър Иванов, мотивационен лектор и бизнес консултант Петър Иванов, мотивационен лектор и бизнес консултант

При виртуалните екипи детайлното планиране на бизнеса и стриктният контрол на всички работници не са възможни. Там хората трябва да имат свободата да работят и да знаят как да си вършат работата. Това каза Петър Иванов, мотивационен лектор и бизнес консултант, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. 

Все по-често бизнесът работи виртуално. Терминът "виртуална работа" е малко подвеждащ, защото повечето хора смятат, че е валиден само за IT индустрията, за социалните медии, но се оказва, че е много по-широкоразпространено явление, коментира Иванов. 

"Предизвикателно е да се обединят екипите, които по определени проекти могат да са разположени не само в няколко града, но и в няколко държави и дори на няколко континента. Аз се нагърбих с разрешаването на този проблем съвсем органично, защото ми се наложи да ръководя екип, разположен в Централна Азия, в страни, като Узбекистан, Казахстан, а след това и Близкия Изток, Дубай и цяла Африка, а в някои от тях инфраструктурата е доста ненадеждна. Дори и видео-конференциите не винаги функционираха. Тогава изведох основните принципи, които обединяват хората, независимо от разстоянията и културните различия".

Десет са опорни точки, изведени от Иванов, като сред тях той постави акцент върху три основни принципа: "Единият е, че много често, когато се работи във виртуална среда, мениджърът подценява факта, че се работи с хора. Той казва - аз не ги виждам, защо трябва да се интересувам от тях, като личности. Така пропуска голям потенциал. Аз акцентирам върху нуждата всеки член на екипа да се представи на останалите. Това би било лесно, ако те са на едно и също място, но ако не са, може да се направи онлайн. Чрез една "линия на живота" хората навлизат с моментите, с които са били най-горди и с тези, в които им е било най-трудно. Така се навлиза в по-интимни области и се посаждат семената на едни по-човешки отношения. Много прост формат, но помага". 

"Отделният човек във фокуса на прожектора" чрез формат като линия на живота, е първият принцип, обобщи събеседникът. Вторият е откриване на силните страни и естествените им таланти, а третият е свързан с т.нар. взаимозависими цели - защо сме в бизнеса.

"Класическите фирми в България се пробуждат, а малки са много жадни за подобно знание и за мен е много приятно, че имам регулярен поглед да идвам в България".

Как книгата на Петър Иванов - "Екипи без граници", посветена на лидерството във виртуална среда, излиза на челни позиции в своята категория в Amazon още преди да бъде издадена на английски език? Какво е влиянието на сблъсъка на култури и има ли казус, който да е неразрешим в бизнес комуникацията?  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust