Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Новите правила на данъчната игра

Адв. Светлана Йорданова, АД „Йорданова, Ризова и съдружници“, Валентин Савов, председател на българския клон на IFA, и адв. Димитър Бенев, АД „Димитров, Петров и Ко“ Boom&Bust, 27.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието и прилагането на данъчното право по един професионален и развит начин е в интерес на всички – и на фиска, и на консултантите, и на данъкоплатците.

Това заяви в студиото на шоуто за икономика и финанси по Bloomberg TV Bulgaria Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров председателят на българския клон нa IFA (The International Fiscal Organisation, Международната фискална организация) Валентин Савов. Гости в предаването с коментар по темата за новите правила в данъчната игра бяха и адв. Димитър Бенев от кантората „Димитров, Петров и Ко“ и адв. Светлана Йорданова от „Йорданова, Ризова и съдружници“.

Тримата гостуват в студиото в светлината на проведената на 18 и 19 май от IFA конференция “Проектът BEPS и прилагането на Европейското данъчно право в държавите-членки и средства за правна защита съгласно Европейското право".

„Конференцията беше изключително успешна, което показва изключително големия интерес към проблематиката. Международната фискална организация съществува от 2014, когато бе официално акредитирана на конгрес с Мумбай да бъде изключителен представител на IFA в България“, допълни Савов.

„Моментът да се говори за промени в данъчното право е дошъл отдавана. Темата продължава да бъде актуална и в момента. Това са редица мерки, които търпят развитие, към момента няма готов отговор. Проектът BEPS е пакет от мерки, който се изразява в 15 основни пункта, свързани с ограничаване на възможността за отклонение и избягване на данъчно облагане. Това е съвместен проект на ОИСР и държавите от Г20, участва и ЕК“, каза на свой ред Димитър Бенев.

„В свое проучване ОИСР стига до извода, че между $100 и $240 млрд. се спестяват на година от плащане на данъци в световен мащаб от агресивно данъчно планиране. Говорим за преки корпоративни данъци. Това не е укриване, а използване на вратички, които позволяват да не се плаща ефективно данък, там, където всъщност е самият доход“, добави той.

„Има една граница на данъчното планиране, която все пак трябва да съществува, за да има баланс между интересите на фиска и бизнеса. Проектът BEPS може да е много противоречив в редица отношения, защото ще постави много нови изисквания за бизнеса, ще доведе до значителна промяна на много установени структури, ще увеличи значително административната тежест, ще доведе до сериозни разходи от страна на бизнеса“, посочи Йорданова.

„Но от друга страна е оправдано да се намери някакъв баланс и проектът BEPS е стъпка в тази посока“, категорична е тя.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust