Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Потенциали и пречки пред българската икономика

Георги Ангелов в Boom&Bust, 21.05.2017

Георги Ангелов, икономист Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, икономист Отворено общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

3-3,5% ръст на българската икономика изглеждат напълно постижими, ако останат благоприятни и външните условия. Предстои да видим ефектът от Brexit, в Турция се променя политиката, но към момента условията са благоприятни. Това каза икономистът Георги Ангелов, "Отворено общество", в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

"След прегледа на активите на банките се отпуши кредитирането, но проблемът е в инвестирането, което се случва много трудно и бавно, заради бюрократично-административните процедури".

Един инвеститор се оплака, че девет години е ходил по министерства, а е построил завода си за една, сподели гостът. "Дори да има пари, дори да има финансиране, не може само с пари. Нужни са съответните условия. Тези пречки трябва да се премахнат, за да върви икономиката".

Трябва да имаме предвид, че предстои европейско председателство на България. В някакъв смисъл цялата енергия на правителството е насочена натам и в някакъв смисъл то не иска да си създава други проблеми. Това е проблем за останалите реформи. Това означава, че нищо, което е конфликтно, което е по-чувствително, като тема, няма да мине.

"Никой не иска по време на председателство да му стачкуват синдикатите или да има протести. За съжаление не можем да очакваме до края на председателството за мащабни промени. Ще бъде трудно прекарването на реформи".

"Здрава" ли е България от гледна точка на фиска? До какво води наливането на пари в нереформирана система? Има ли структурни проблеми в България, които могат да се решат чрез приватизация? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust