Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Инвестиции и земеделска земя в България

Димитър Канариев в Boom&Bust, 21.05.2017

Димитър Канариев, председател на Национална асоциация Българско Черноморие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Канариев, председател на Национална асоциация Българско Черноморие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фактът, че не влязоха в сила измененията на Закона за опазване на земеделската земя, ще даде много силен международен отзвук. Това каза Димитър Канариев, председател на Национална асоциация "Българско Черноморие", в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. "Ще бъдат засегнати много дребни и средни земевладелци в България - българи и чужденци. Същевременно ще бъде уронен инвестиционният имидж на България".

Решението за преотреждане на земеделската земя в урбанизирана губи своята сила до 6 години след неговото издаване ако не е започнало строителството. Тази срочност не е била такава преди 2011 и са направени инвестиции от дребни и средни селски стопани, включително и чужденци, обясни гостът. "Има много засегнати ирландци, англичани, белгийци, германци, руснаци, освен българските граждани. По първоначални данни на Министерството на земеделието става дума за между 6000 - 8000 земеделски имота в цялата страна".

"Собствениците, които са чуждестранни граждани, ще информират своите правителства, ще се отнесат и към наднационалните институции".

"Закона за опазване на земеделските земи предвижда в себе си процедура, когато земеделски стопани желаят да направят инвестиционно намерение, те трябва да встъпят в една дълга и скъпоструваща процедура по преотреждане на своите земеделски земи. Разходите на декар са между 2 000 и 5000 лева и отнема до 2 години". 

Има ли реална възможност за загуба на европейски средства? По какъв начин ще търсят правата си земевладелците от тук нататък? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust