Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Връзката между здравето ни и селскостопанските политики във времето

Проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, Boom&Bust, 20.05.2017

Проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хранителните и диетични препоръки в света идват от Департамента по селско стопанство, създаден през 30-те години на XX век в САЩ, а целта на американското правителство е увеличаване на печалбите на селскостопанската индустрия. Това коментира проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в ефира на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

Той направи исторически преглед на причините за зараждането и развитието на най-големите заблуди за здравословното хранене днес. 

"Когато идва дъното на Великата депресия през 1932, Фед е принуден да води дефлационна политика, при което цените на селскостопанските продукти се сриват със 70-80%. Банките банкрутират, тъй като фермерите не могат да си плащат дълга. Великата депресия води до огромна безработица, срив в доходите и тогава изведнъж централна политика на САЩ става евтината храна. Субсидират се дълготрайните въглехидрати, тъй като са най-евтини. Субсидиите водят до огромно занижаване на себестойността", коментира Петров, допълвайки, че олиото става в пъти по-евтино, но тъй като хората не искат да го консумират, правителството създава Департамента по селско стопанство, който с цел да реализира продукцията на селскостопанската индустрия става източник на мощна пропагандна политика. 

Другият ключов момент настъпва след Втората световна война, когато, за да не банкрутира свръхразвитата военно-химическа индустрия, американското правителство започва да стимулира химизацията на селското стопанство.  

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust