Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Възможно ли е затопляне на отношенията между Севера и Юга на Корейския полуостров

Проф. Нако Стефанов, СУ, Boom&Bust, 13.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Определено е възможно затопляне (между Северна и Южна Корея – бел.ред.). Още повече, че преди време тогавашният президент Кин Де Чун бе предприел такава политика на затопляне. В резултат на нея беше създадена промишлената база Кесон, която е на територията на Северна Корея, но с южнокорейски капитали. И двете страни имаха полза от това, но с влошаването на отношенията всичко това естествено заглъхна.

Така коментира перспективите за решаване на казусите, витаещи около ситуацията на Корейския полуостров, преподавателят в Софийския университет проф. Нако Стефанов. Предаването е Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

„Навярно може да се каже, че едно затопляне е абсолютно възможно. Такова нещо е имало в миналото. Дори тогава се говореше за възможността за създаване на една страна с две системи. Разбира се, само се говореше, нямаше конкретни политически крачки“, допълни проф. Стефанов.

„Това би било изгодно икономически и на двете страни. Но тук се намесват много сериозни геополитически интересни. Като тези на САЩ. КНДР не е против идеята за една страна с две системи. Но казва, че на корейска земя не трябва да има нито един чужд войник. Това означава, че трябва да бъдат премахнати американските бази. Това е големия проблем, който на този етап е непреодолим“, каза гостът в студиото.

Обстойна дисекция на темата вижте тук:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust