Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Арабската пролет - седем години след началото

Проф. Георги Георгиев и Христо Петров в Boom&Bust, 06.05.2017

Проф. Георги Георгиев, преподавател в ГГФ на СУ, и Христо Петров, журналист и анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Георги Георгиев, преподавател в ГГФ на СУ, и Христо Петров, журналист и анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Арабската пролет оказва негативен ефект върху развитието на туризма, което непосредствено удря върху стандарта на живот на хората, живеещи в региона. Това е един от акцентите, които бяха изнесени по време на провела се конференция, посветена на Арабската пролет, сподели журналистът и анализатор Христо Петров в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

В общото енергийно задоволяване нефтът и газът задоволяват между 50% и близо 70% от енергийните потребности на човечеството. Въпреки прогнозите за край на доминиращата им роля, едва след 2050 ще започне отслабване на участието на нефта и газа в енергийния микс, представи интересна статистика от своя страна преподавателят от Геолого-географският факултет (ГГФ) на СУ проф. Георги Георгиев.

Дестабилизацията на Либия е цел много преди началото на Арабската пролет, подчерта той. Въпреки че добивът в страната значително е спаднал, Либия е държава с много терминали на различни групировки за износ на петрол, отчетоха още гостите в студиото.

Бежанският поток на мюсюлмани към северните части на Африка и към Европа е процес, който е вървял в столетията. Политическата и военната нестабилност ускоряват този процес, коментира Петров.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust