Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Новото старо - икономическите приоритети на бъдещия кабинет

Радослав Пашов, икономист, Boom&Bust, 30.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Това, което трябва да очакаваме (от бъдещия кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти – бел.ред.) е новото старо. Тъй като програмата, която беше оповестена, реално е програмата на ГЕРБ. Програмата на Патриотите беше доста по-агресивна от гледна точка на доходи, реформи по отношение на ДДС, наказателни такси за веригите, за да се стимулират българските земеделци. Всичко това отпадна, освен увеличението на пенсиите.

Това каза в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев икономистът Радослав Пашов. Гостът в студиото коментира очакванията в икономически план от бъдещия кабинет „Борисов 3“, както и ключовите моменти от управленската програма на ГЕРБ и Патриотите.

„Увеличението на пенсиите не беше съществено. Щеше да е съществено, ако беше до нива от 300 лв. Това просто беше един трик от страна на ГЕРБ да не унижат своите партньори. Защото ако ГЕРБ не бяха отрязали тези „мераци“, ОП щяха да изпаднат в много деликатно състояние“, смята той.

„Оставаме с тази политика, която ГЕРБ си води от последния и предпоследния мандат. Често стабилността се свързва с непредприемането на агресивни действия от гледна точка на реформи. Тоест това, което може да очакваме, е една стабилност. Най-вероятно Владислав Горанов ще е финансов министър. Той е популярен със своята консервативност и не е привърженик на някакви радикални реформи във финансово-икономическата сфера“, допълни иконимистът

„Като цяло тази стабилност е добре за икономиката, когато имаш един финансов министър, който е относително последователен и относително предсказуем. Проблемът е, че продължаваме да си караме по стария начин. Например МВР продължава да бъде нереформирано и няма никакви заложени мерки това да стане“, заяви още Пашов.

Целият разговор – във видеото по-долу:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust