Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Ограничаването на корупцията предполага по-малък ресурс в ръцете на властта

Георги Вулджев, икономист от ЕКИП, Boom&Bust, 22.04.2017

Георги Вулджев, икономист от ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Вулджев, икономист от ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пътят за ограничаване на корупцията по високите етажи на властта преминава през премахването на държавните поръчки. Това коментира икономистът ЕКИП Георги Вулджев в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

Наличието на подобен ресурс в ръцете на държавните бюрократи стимулира злоупотребата им с него, подчерта той.

Икономистът коментира някои от приоритетите за управление на новото правителство. По думите му увеличаването на минималната работна заплата до 650 лв. в края на четиригодишния мандат на правителството ще гарантира ръст на безработицата и спад на заетостта.

Покачване на средната работна заплата до 1500 лв. би означавало увеличение с около 100 лева годишно или с доста по-бърз темп, отколкото бива регистриран в момента. Подобно покачване на доходите предполага и по-сериозни мерки за стимулиране на икономическия растеж - нещо, което липсва в икономическа програма на правителството.

Тенденцията на трупане на хронични дефицити ще продължи, смята още Вулджев, подчертавайки заявките за увеличаване на разходите в редица сектори и в същото време липсата на ясно разписан план за това откъде ще бъдат събрани приходите.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust