Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

България е един от кандидатите за лидерство в технологичния бранш в Европа

Адео Реси, основател на The Founder Institute, Boom&Bust, 16.04.2017

Адео Реси, основател на The Founder Institute. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адео Реси, основател на The Founder Institute. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е един от кандидатите за лидерството в технологичния бранш в Европа. Това коментира основателят на The Founder Institute Адео Реси в интервю на Яна Строй за предаването Boom&Bust.  

По думите му в Европа се наблюдава положителна промяна по отношение на подкрепата и функционирането на стартиращите компании. "В Европа има надежда, че някои компании се измъкват и ще достигнат дори по-високо ниво, отколкото в Силициевата долина. И това ми дава надежда, че Европа се променя", коментира той.

В същото време Реси отбеляза някои проблеми в европейската общност, които рефлектират върху стартъпите. "Ако Brexit наистина се случи, много европейски страни ще станат по-изолирани, така че трансграничната политика и концепцията на свободната търговия са поставени под риск. И това създава трудности за стартъпите", подчерта той. 

Основателят на The Founder Institute коментира и предизвикателства пред намирането на финансиране при стартиращите компании. "Средностатистически, на световно ниво, един стартъп трябва да се срещне с около 200 инвеститора. Това означава, че някои компании презентират по 300-350 пъти, а други по 100-150, но като цяло трябва да се срещнеш с поне 200 инвеститора, за да събереш нужните ти средства. За набиране на средства в Серия А е още по-трудно - срещите са по-малко, но инвеститорите са много по-трудно достъпни и много по-взискателни", обясни Реси.

Вижте повече във втората част от интервюто:

Първа част от интервюто може да видите тук

Последни новини
Още от Boom & Bust