Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Тайната на добрия PR

Пепи Димитрова, собственик на „пр2“, и Илияна Йорданова, собственик на I Creative, Boom&Bust, 15.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Напоследък в България да си PR не е много престижно, затова наричам себе си „специалист по корпоративни комуникации“. PR-ът има много лица, но проблемът е, че широката аудитория го възприема като една професия, в която едни хора, обикновено само жени, придружават други, по-важни хора, на важни събития. Работата, която вършим обаче, е изключително тежка. В нея има доста труд, много задълбочаване и анализи. В резултат на което ние се грижим за това, компаниите, с които работим, да имат позитивен имидж. Понякога този имидж е и правилен, защото има бизнеси, в които е почти невъзможно да имаш позитивен имидж.

Това каза в предаването Boom&Bust PR специалистът и собственик на на агенция „пр2“ Пепи Димитрова. Гост в студиото по темата за аспектите на PR професията в българските условия беше и Илияна Йорданова, собственик на I Creative.

„В България има едно криво разбиране за професията. Почти всеки вече се нарича PR. Това е модерно, както е модерно да бъдеш предприемач или певец. PR-ът обаче е нещо много по-задълбочено“, заяви на свой ред Йорданова.

„В ерата на социалните мрежи е почти невъзможно да изградиш образ, който да е абсолютен балон, защото това е много лесно за улавяне. Ако изграждаш имидж на компании, които са в сферата на услугите, то тогава, да кажем, имаш някакъв период от 6 месеца, в който би могъл да поддържаш лъжа. Но при продуктите лъжата е толкова лесна за разкриване, че е чиста загуба на време и средства. Нашият професионализъм се крие в това да открием истинските конкурентни предимства на продукта или компанията и да успеем да ги обясним по правилния начин“, допълни собственикът на „пр2“.

Според Илияна Йорданова от базисно значение също така е работата на PR специалиста с клиента. „Връзката на PR-а и клиента е много по-близка, защото работата на комуникационния специалист е да надникне в същността на човека, с когото работи. Да разбере добрите му страни, да акцентира върху тях, да му каже и лошите страни, давайки му съвет как да ги поправи. PR-ът, грижейки се за публичния образ на дадена компания или личност, е вид съветник. Той трябва така да работи с клиента, че да не се получи лъжа. Той трябва да гради образа така, че показвайки хубавата му страна, това да не е лъжа“, обобщи тя.

Обстоен коментар по темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust