Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Твърдият валутен борд вече е в тежест за България

Асен Христов в Boom & Bust, 09.04.2017

Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да престанем да се страхуваме и да създаваме законови правила и регулации, които да спъват пазара под предтекст, че бранят т.нар. малки инвеститори от неясни беди. Това коментира Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

Евроинс Иншурънс Груп готви търгово предложение за дъщерното застрахователно дружество Евроинс, коментира Христов. "Дъщерното дружество Евроинс е листвано на Българската фондова борса. В същото време майката на Евроинс Иншурънс Груп - Еврохолд също е листван. Не е обичайна практика в света, а и в Европа да имаш листнати няколко дружества едно в друго". 

"Дейността на Евроинс Иншурънс Груп, който е дъщерният застрахователен холдинг на Еврохолд, се разраства все повече, развива се на различни пазари - Румъния, Украйна, България, Македония, Гърция, Испания, Италия. Предстоят още няколко придобивания в Централна и Източна Европа. Едно малко дружество, което вече се явява Евроинс, на неособено ликвидна борса, каквато е българската, сваля цената на цялата група. Тя не може да бъде оценена правилно поради един сравнително малък компонент и недобрата ликвидност на борсата".

Процедурата е стандартна Евроинс Иншурънс Груп придоби над 90%, ще отправи търгово предложение към миноритарните акционери. По отношение на цената има много ясни процедури - тя се определя по три параметъра, обясни гостът. 

"Борсата е привличане на капитали, които са извън банките и са несигурни. Тя е за хора, които имат желание и разбират от различни сфери - и от право, и от икономика и трябва да можеш да четеш, и между редовете. Ако искаме да привлечем чужди инвеститори, които да играят на нашата борса, ние не трябва да създаваме нормативни документи, които да ограничават нещата така, че никой да не иска да дойде тук. Регистрацията на емисии на борсата трябва да става в рамките на разумния срок, който е един месец. В противен случай се стига до отлив на капитали от България". 

Приветствам това, което прави новият председател на КФН, който има желание да направи нещо, но "трябва да й се развържат ръцете", каза още събеседникът. "На българската борса е възприето, че трябва да й се бъркат политици, да се прилагат политики, а единственото нещо, което трябва да се направи, е да не й се бъркат". По думите му Българската фондова борса трябва да се специализира, за да има конкурентно предимство.  

"В тази ситуация твърдият валутен борд вече е в тежест за България. Ние не можем да девалвираме валутата си. България на пръв поглед може да има много малък външен дълг, но тя има много висок вътрешен дълг, който по една или друга причина, заради фиксирания курс, можем да го разглеждаме и като външен. И тук не е много ясно кое е по-добре за икономиката. Нормално е да се мине към по-мек валутен борд - това, което е доказано в световната практика. Така България ще може да девалвира своята валута в рамките на 5-10% годишно и в това няма нищо лошо. Иначе защо имаме лев, когато по никакъв начин икономиката не може да се влияе от него. Каква е разликата между България и Черна гора, където еврото се използва като национална валута". 

Ако обединим вътрешен и външен дълг, ще се окаже, че гоним Гърция, категоричен бе Христов. 

"Трябва да престанем да се страхуваме и да казваме непрекъснато, че пазим хората от нещо, неясно какво". 

Как застрахователите се справят с прилагането на "Платежоспособност II"? Дали се престараваме и започваме ли "да се страхуваме от сянката си"? Проблем ли е ниската доходност в банковата система за компании като Еврохолд? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust