Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Европа е малко разочароваща за предприемачите

Адео Реси, основател и изп. директор на The Founder Institute, в Boom & Bust, 08.04.2017

Адео Реси, основател и изп. директор на The Founder Institute. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адео Реси, основател и изп. директор на The Founder Institute. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес средата е много предизвикателна за тези, които искат да помагат на стартъпите. Това каза Адео Реси, основател и изп. директор на The Founder Institute, в интервю на Яна Строй, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването Boom & Bust. "Мисля, че през следващите седмици, месеци и години ще наблюдаваме много интересни процеси. Интересно е на какви трансформации ще бъдем свидетели и кой ще оцелее, когато бумът на стартиращите компании отшуми". 

Световният бизнес инкубатор за основаване на стартъпи за талантливи предприемачи The Founders Institute е създаден през 2008 и оперира в 173 града, в 60 държави, като "всяка седмица се добавят още 5 града", каза Реси. 

Търсех как да помогна на предприемачите да имат по-голямо влияние върху глобалните процеси, сподели събеседникът. "Ако има повече успешни компании в света, това ще създаде повече възможности за предприемачите да имат по-голямо влияние върху бъдещето на глобалната икономика".

"Тази година ангажираме 100 000 човека за нашите безплатни събития. Създаваме 1500 - 2000 технологични компании по света. Да, съществуват много безплатни програми, но много от тях са лоши. Аз в никакъв случай не мога да кажа, че сме идеални, но ние имаме предимството да работим в 173 града. Това означава, че във всяка една минута, във всеки един ден в The Founders Institute се провеждат обучения и се вдъхновяват предприемачи. Това ни дава възможност много бързо да се адаптираме в съответствие с изискванията на пазарите и с новата реалност". 

"Нашият мащаб ни дава голямо предимство - да се адаптираме бързо", подчерта Реси.

"Европа е малко разочароваща, защото не може да подкрепя стартиращите компании така, както го правят другите екосистеми (дори напр. Джакарта, Индонезия) Там компаниите ни се справят много добре".

Великобритания беше една от стабилните и надеждни страни в Европа за регистрация на компании. Честно казано в Европа няма друга такава страна, която да има толкова лесен регистрационен режим, където няма корупция, има висока надеждност на финансирането и законите, като във Великобритания. Така че, ще бъде много интересно какво ще се случи след излизането на страната от ЕС", каза още гостът.  

Какви са предизвикателствата, с които The Founders Institute успяват да се справят в различните държави? Пред какви трудности се изправя принципът на компанията за подкрепа и вдъхновяване на жените предприемачи в Кабул, Афганистан? Какви са ефектите от факта, че зад Великата китайска стена информацията за предприемаческия бизнес стига много трудно и мечтаят ли китайците за компании, отдавна доказали себе си като провал в Западния свят? В кои градове корупционните практики най-силно спъват предприемаческия дух? Ще бъдат ли в "крепостна зависимост" гръцките стартъпи след приемането на нов закон?

Втората част от разговора с Адео Реси, основател и изп. директор на The Founder Institute​, очаквайте в предаването Boom & Bust на 16.04.2017!

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust