Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Краят на хартиената книга е чувствително преувеличен

Светлозар Желев в Boom & Bust, 08.04.2017

Светльо Желев, литературен консултант и преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светльо Желев, литературен консултант и преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От десет книги една е много печеливша, две си връщат инвестицията и седем са на загуба.  Това каза литературният консултант и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Светлозар Желев в предаването Boom&Bust Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

Книгоиздаването е бизнес като всеки друг, каза гостът. "Той се подчинява на същите правила, но в него има и още нещо. Големият проблем в книгоиздаването в България е, че на него не се гледа въобще като на бизнес".

За книгоиздаването се мисли в контекста на неговата културна мисия и ролята му на сериозна част от културата, на нещо, което формира публики, добави Желев. "На книгоиздателите се гледа като на мисионери или благотворители. Ако те бяха такива, нямаше изобщо да има книгоиздатели".

"Факт е че има много издатели, които гледат на бизнеса си като на благотворителност, но за да оцелееш на пазара, трябва да гледаш на книгоиздаването и от бизнес гледна точка".

Кроят на хартиената книга бе чувствително преувеличен, каза още събеседникът.

Абдикирала ли е държавата от книгоиздаването? Трябва ли да се намеси решително и къде? Как изглежда моделът за стимулиране на литературата в Норвегия и защо е толкова печеливш? Защо не се прилага дългоочакваният стандарт за библиотеките в България? Какъв е ценовият микс зад коричната цена?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust