Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Трябва ли да се демонизира дефлацията

Филип Багус, професор по икономика в университета Крал Хуан Карлос в Мадрид, 01.04.2017

 Филип Багус, професор по икономика в университета Крал Хуан Карлос в Мадрид. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Филип Багус, професор по икономика в университета Крал Хуан Карлос в Мадрид. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дефлацията на свободния пазар може да е освобождаваща и полезна. Това коментира авторът на книгата „В защита на дефлацията“ Филип Багус, професор по икономика в университета Крал Хуан Карлос в Мадрид, в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

"Паричната дефлация е това, което австрийските икономисти разбират под дефлация като намаляване на паричното предлагане. Ценовата дефлация се отнася до общото ниво на цените. Написах книгата, за да покажа, че по своята същност ценовата дефлация не е зло.​ Ценовата дефлация е просто спад в цените.  Налице е преразпределение, което за едни е добре, за други не е.  Като цяло проблемът за икономиката е, че ценовата дефлация е проблем за тези, които губят, но от друга страна има хора, което печелят".

Днес сме в особена ситуация, каза още проф. Багус. "Хората и компаниите днес са силно задлъжнели и не желаят да поемат повече дългове. Ако дълговете ми са ме завлекли на дъното, не ме интересува дали лихвите са 1% или 0,5% за следващия заем. Искам да изплатя заемите си, защото съм свръх задлъжнял. В такава ситуация на свръх задлъжнялост, когато няма платежоспособно търсене на нови кредити, тогава лихвите по кредитите на водят до парична инфлация".

Каква е австрийската дефиниция за дефлация и защо австрийските икономисти сякаш я харесват? Може ли дефлацията да е "лоша" за икономиката и защо централните банки действат сякаш това е така?

Защо малките държави са "по-добри и по-симпатични" от големите и защо са по-добрият избор за гражданите и за света по отношение на сигурността и на икономическото развитие? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust