Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Как един амбициозен български стартъп набира средства отвъд океана

Александър Сумин и Татяна Миткова, основатели на ClaimCompass, Boom&Bust, 18.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Прекарахме последните 4 месеца в Маунтин Вю в Калифорния, където бяхме част от една програма за млади предприемачи, която се нарича 500 Startups, която избира компании от целия свят, които са в сравнително ранен стадий на развитие, но вече генерират приходи и ги докарва на едно място, където могат да обменят знания, опит и да се развият в рамките на няколко седмици. Така представи текущите динамики в развитието на амбициозния млад стартъп ClaimCompas в Boom&Bust съоснователят на компанията Татяна Миткова.

Миткова и другият съосновател на проекта - Александър Сумин, представиха в предаването текущите си планове и проекти за развитие. Припомняме, че младите предприемачи, разработили платформа, която помага на клиентите на авиокомпаниите да получат обезщетение в случай на отложен или закъснял полет, гостуваха в Boom&Bust през лятото на миналата година, когато концепцията им още беше в съвсем начална фаза на развитие.

„Вече сме нараснали над 10 пъти. Вече имаме стабилни цифри от гледна точка на приходи“, заяви на свой ред Сумин.

Проектът е набрал $200 хил. pre-seed финансиране, от което $150 хил. идват от САЩ, а останалите $50 хил. от микрофонда на 500 Startups в Истанбул, отчете Миткова.

Какво следва оттук нататък? „Хубавото на 500 startups е, че те работят с изключително много компании в ранен стадий, т.е. те не очакват незабавни резултати. Те ни помагат изключително много с експертиза, с ментори. Но те нямат място в борда ни, нямат толкова много права, тъй като конвертируемият дълг е много гъвкав и много благоприятен за един стартъп“, каза тя. „Инвеститорите не искат нищо конкретно от нас, но програмата те подготвя да бъдеш много по-успешен“, допълни Миткова.

Какво точно представлява конвертируемият дълг? „В Европа и България повечето инвестиции стават директно чрез дялово участие, което е сравнително скъпо за една компания в ранен стадий. Докато инструментите на конвертируем дълг са много по-бързи и по-лесни за изпълнение. Те са по-гъвкави и по-лесно изпълними за една начинаеща компания“, обобщи Сумин.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust