Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

САЩ бавно се носят към етатизма

Проф. Андрю Бърнстийн, преподавател по философия в Marist College, Boom&Bust, 12. 03.2017

Проф. Андрю Бърнстийн, преподавател по философия в Marist College. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Андрю Бърнстийн, преподавател по философия в Marist College. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ бавно се носят към етатизма. Това коментира преподавателят по философия в Marist Collegе проф. Андрю Бърнстийн в интервю на Яна Строй за предаването Boom&Bust. 

"Това е система, в която вашият живот принадлежи на правителството и държавата", обясни той. По думите му в момента САЩ са смесена икономика с елементи на социализъм и социална държава, което я прави подобна на скандинавските страни. "Швеция, САЩ и други подобни държави имат смесени икономики. Има елементи на индивидуални права, има и елементи на етатизъм", посочи проф. Бърнстийн. Тръмп представлява нещо различно в сравнение с полусоциалистите от демократичната партия. Това е нещо като неонациолистическа форма на етатизъм, коментира още той. 

По повод политика на американския президент Доналд Тръмп проф. Бърнстийн отбеляза, че стената с Мексико определено не е добра идея. 

"Добрата политика трябва да отваря границите за имигрантите, като, разбира се, се правят проверки и не се допускат криминално проявени джихадисти. Продуктивността на имигрантите неимоверно надвишава разходите по подобни проверки. От интерес на свободните държави е да позволят на честните хора да живеят там", подчерта той. 

Просперитетът е ценност, а не равенството, коментира още проф. Бърнстийн по повод на обвиненията, че капитализмът е виновен за неравенството в обществото. 

Вижте повече във видеото:

Първа част от интервюто с проф. Бърнстийн може да видите тук

Последни новини
Още от Boom & Bust