Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

България трябва да предприеме стъпки за влизане в еврозоната и ОИСР

Доц. Йосиф Аврамов, икономист, Boom&Bust, 12.03.2017

Доц. Йосиф Аврамов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Йосиф Аврамов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преките чуждестранни инвестиции в България записват драстично намаление през 2016, оставайки далеч от нивата през 2008 - 9,1 млрд. евро, но и доста под очакванията спрямо 2015. Това коментира икономистът доц. Йосиф Аврамов в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

По думите му намалението достига 1,9 млрд. евро - от 1,7 млрд. евро до 682 млн. евро през 2016. Спадът на чуждите инвестиции е и доста неочакван, отбеляза икономистът, допълвайки, че ръстът на БВП през 2016 от 3,4% е относително съотносим спрямо този от 2015 – 3,6%. 

Като част от причините, довели до този резултат, икономистът изтъкна ниските цени на горивата, политическата нестабилност, ситуацията в Гърция и редица грешки, които са допуснати от предходните две правителства.

Доц. Аврамов коментира още какви стъпки трябва да предприеме следващото правителство, за да повиши на първо място кредитния рейтинг на България. По думите му отлагането на влизането на България в еврозоната вече не е целесъобразно и трябва да се предприемат още тази година мерки за присъединяване към валутния механизъм ERM II. Това ще повиши поне с два пункта кредитния рейтинг, посочи той. 

Много важно е и влизането на България в ОИСР, подчерта икономистът. "Само пет страни от ЕС не са членове, сред които е и България". По думите му присъединяването на страната към организацията е важно заради инвеститорския интерес и начина, по който инвеститорите биха погледнали на страната. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust