Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Ако капитализмът изчезне, свободата и просперитетът ще бъдат изгубени

Проф. Андрю Бърнстийн, преподавател по философия в Marist College, Boom&Bust, 05.03.2017

Проф. Андрю Бърнстийн, преподавател по философия в Marist College. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Андрю Бърнстийн, преподавател по философия в Marist College. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако капитализмът изчезне, свободата и просперитетът също изчезват. Това каза преподавателят по философия в Marist College проф. Андрю Бърнстийн в интервю на Яна Строй за предаването Boom&Bust. 

По думите му отговорни за непълната икономическа история на капитализма са Карл Маркс и Фридрих Енгелс. С тяхната съвместна творба „Манифест на комунистическата партия“, както и с труда на Енгелс „Състоянието на работническата класа в Англия“, се разпространява мита, че капитализмът е понижил жизнения стандарт на работниците, обясни проф. Бърнстийн.

Той коментира още кои са предизвикателства пред капиталистическата система. Според него философията на разума и правата на личността липсват в много части на света, сред които ислямския свят, например.

"Китай се опитва да премине към капитализъм, но има философия на колективизъм, където групата надделява над индивида", коментира преподавателят.

"Няма я философията и образователния процес, който е необходим, ако искаме предимствата на капитализма да станат реалност", подчерта проф. Бърнстийн.

Първа част от интервюто може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust