Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Какво поражда насилието в училище

Гаяне Минасян, Национална мрежа на родителите, Boom&Bust, 04.03.2017

Гаяне Минасян, Национална мрежа на родителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гаяне Минасян, Национална мрежа на родителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от основните фактори за насилието е не само подхода към преподаването, но и самата структура на институцията училище в България – 100% тоталитарна и нереформирана още от времето на социализма. Това коментира Гаяне Минасян от Национална мрежа на родителите в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

По думите ѝ демократичността в образованието трябва да бъде на всички нива, а именно - училищата трябва да имат автономност, учители и преподаватели трябва да могат да решават как да работят с децата, учениците трябва да имат думата в това какво учат и какво се случва в техния живот.

Минасян коментира още как функционира демократичната система на образование в Германия и Дания и каква е културата им за разрешаване на конфликти.

Родителите са тези, които носят отговорност за децата си и следователно те избират тяхното образование, посочи тя. В цяла Западна Европа има домашно образование и свобода на родителите да формират училища, в които програмата се определя от основателя.

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от Boom & Bust