Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Европейската банкова система е в състояние на пълен отказ

Гордън Кер, банков експерт от Gobden Partners, Boom&Bust, 25.02.2017

Гордън Кер, банков експерт от Gobden Partners. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гордън Кер, банков експерт от Gobden Partners. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво е бъдещето пред банковата система в еврозоната? Темата коментира банковият експерт от Gobden Partners Гордън Кер в интервю на бизнес редакторът на Bloomberg TV Bulgaria Яна Строй за предаването Boom&Bust. 

"Европейската банкова система е в състояние на пълен отказ", посочи той. По думите му вероятно ¾ от всички системно значими финансови институции са неплатежоспособни. "Дотук се стигна заради политиката на лесни пари и стрес тестовете, които показват данни за рисково претеглените активи, но не означават нищо", обясни Кер. 

Банковия експерт сподели, че е скептично настроен към оцеляването на еврото като единна валута на фона на настоящите заплахи, идващи от Италия. "През август видяхме правителството в Италия да изиграва първата карта в една изключително интелигентна игра на покер. Те създадоха модел на операция в една малка банка, изгубена на картата на страната, наречена Banca Popolare di Bari", отбеляза той. Финансовата институция е обезпечила необслужваните си заеми, но е извършена транзакция, която разгледана лист по лист, перо по перо, показва признаването на влошеното състояние за италианската банкова система, обясни той.

"Всичко, което се случва е, че проблемите на италианските банки се прехвърлят към ЕЦБ", подчерта Кер.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust