Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Идването на Тръмп вещае господстващо положение на смесената икономика

Радослав Пашов, финансист, Boom&Bust, 29.01.2017

Радослав Пашов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радослав Пашов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С новия президент на САЩ Доналд Тръмп идва една промяна, свързана с господстващото положение на смесената икономика. Това коментира финансистът Радослав Пашов в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

По думите му първите стъпки на американския президент са свързани с намаляване на регулаторните режими - действия, типични за една дясна политика, но в същото време са в унисон с доста крайни укази, съпътствани от намеса на държавата в икономическите процеси. 

"Доналд Тръмп вероятно ще бъде първият президент, който отчетливо ще залива в крайно ляво или крайно дясно по отношение на икономическата си политика с единствената цел да постигне това, което е обещал", коментира финансистът. 

"Ако тръгнем по пътя на класическия протекционизъм през 18-19 век, това неминуемо ще доведе до крах. Протекционизмът предполага въвеждането на мита, рестрикции и ограничения, което респективно води до ограничаване на движението на капитали, ресурси и всякакви източници на доходи", коментира още той. Въпреки това Тръмп, като един извънсистемен играч, предприема подобни протекционистки стъпки в опит да ребалансира съществуващите дисбаланси по търговското салдо на САЩ, обясни Пашов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust