Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Капитализмът - причина за изравняване на неравенството в света

Стоян Панчев в Boom & Bust, 28.01.2017

Стоян Панчев, основател и председател на Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Панчев, основател и председател на Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Функцията на компанията е да търси печалбата. Печалбата не е зло, а механизъм, чрез който разбираш, че ресурсите, които имаш си ги вложил в нещо, което създава стойност за хората около теб. Ако използвам своето време за нещо, което не създава стойностен продукт, тогава ще съм на загуба. Ако това, което произвеждам е полезно и хората желаят да заменят своето време и възможности под формата на пари, за да го имат, значи знам, че ресурсите, които влагам имат смисъл. Това е брилянтността на пазарната икономика. Няма нужда някой да взима решение дали да се произведе нещо. Има много ясен, естествено възникнал механизъм, който показва кое е стойностно и кое не".  Това каза Стоян Панчев, основател и председател на Българско либертарианско общество, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

В последните 20-25 години три четвърти от някогашните бедни вече не са бедни, каза още Панчев. "Имаме едно глобално изравняване на неравенството от гледна точка на притежанието на богатство". 

"Причината е, че капитализмът се е разпространил на места, като Индия и Китай. Ако това е експлоатация, то интересно е какво не е експлоатация. Може би това, което имахме преди в Китай, където 65 млн. души загубиха живота си, защото някой се е борил с експлоатацията. Експлоатацията е трудно да се дефинира на свободни отношения между работодател и работник. Когато съдиш за някого спрямо собствения си живот, ти се струва, че някой е експлоатиран, въпреки че неговото желание може да е точно това".

Държавата се намесва, само за да регламентира и официализира процеси, които така или иначе вече са назрели и достатъчно развити, като да забрани детския труд, когато обществото вече е достатъчно развито и децата не се налага да работят и да въведе задължително образование, когато вече почти всички деца ходят на училище, обясни гостът.  

"Не пазарната икономика, а социалната държава атомизира и разбива семействата им. Има много подробни изследвания за това." 

На какво се дължи исторически икономическото процъфтяване на Британската империя? Възможни ли са смесени икономически системи, които да комбинират позитивите на пазарните принципи и намеса на държавата в областта на определени услуги? Какви са проектите, по които работи Българското либертарианско общество и по какъв начин се стреми да повиши икономическата грамотност, за да се даде възможност на хората да взимат по-добри политически решения, включително и пред урната за гласуване? Как трябва да разбираме термина "неолиберализъм"

Вижте целия коментар в предаването:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust