Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Неравенството в доходите по света е заради неравенството в свободата

Йохан Норберг, Cato Institute, Boom & Bust, 21.01.2017

Икономистът и историк Йохан Норберг Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът и историк Йохан Норберг Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причината за неравномерното разпределение на богатството по света е неравномерното разпределение на капитализма по света. Това заяви икономистът, автор, историк, лектор и старши научен сътрудник в Cato Institute Йохан Норберг в Boom & Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Освен да даде обяснение за подоходните неравенства по света, Норберг говори и за историята на шведския икономически успех и дали наистина причините се кроят в често хваления от сен. Бърни Сандърс "скандинавски социален модел". 

Ами, аз съм сред хората, които смятат, че Бърни Сандърс има право. Съединените щати могат да научат някои неща от Дания и от Скандинавския модел. Но това не са нещата, за които той си мисли, а по-скоро това, че Швеция и скандинавските страни имат дълга история на много отворени икономики, каза Норберг. Той си мисли за държави, които преразпределят богатството, високи данъци и други такива. Според мен той се нуждае от урок по история, защото има сектори от шведската икономика, които работят много добре, но това са глобализираните сектори, добави той. 

Мисля си, че урокът по история, от който се нуждаят хората се състои в това, че скандинавския модел започва да се развива в средата на 19-ти век. Това е била една много отворена икономика, едно много отворено общество изградени на основата на иновативни бизнеси и постоянното участие в глобалната икономика при много ограничена намеса на правителството. Швеция започва бурното си развитие в края на 19-ти век и годините на най-ускореното ѝ развитие продължават до Първата световна война, каза икономистът. 

Социалната държава, социалистическата част от икономиката не се е развивала до 1970, по което време Швеция е вече една от най-богатите държави на планетата, вече е била една от държавите с най-ниска корупция на планетата. Така че, ако искате да сте на мястото на Швеция от онова време, то не трябва да правите това, което сме правили през седемдесетте години, а това, което Швеция е правила преди 1970, добави Норберг. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Boom & Bust