Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Къде са балоните на световните пазари на акции и кога ще се спукат

Красимир Йорданов в Boom & Bust, 15.01.2017

Красимир Йорданов, финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимир Йорданов, финансов експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хедж фонд мениджъри преосмислиха своите позиции точно преди да изберат Тръмп и когато видяха, че след избора му пазарите започнаха да се вдигат, обърнаха поведението си и заеха дълги позиции. Това каза финансистът Красимир Йорданов в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Това си има своето логично обяснение на борсите - това, че самият Тръмп, неговият икономически екип, предвиждаше сериозно стимулиране на икономиката и пакет от фискални мерки,  насочени към частния сектор. Идеята е именно инвестициите на частния сектор да се увеличат. Те липсваха много от 2009 година насам - инвестициите в дълготрайни активи.  

Този план предвижда намаляването на данъците да доведе до реципрочно увеличаване на приходите и това да е неутрално за бюджета, но това е само един единствен вариант и няма анализ на риска. Историята показва, това се случи при Роналд Рейгън, че намаляването на данъците без намаляване на разходите ще доведе до увеличаване на дълга. След Регън Буш Старши се принуди да увеличи обратно данъците, обясни гостът. "Това се случва при ниско равнище на безработицата и функциониране на икономиката на пълна заетост, което означава, че допълнителни стимули от тук насетне, биха довели до прегряване на икономиката. Пазарът на облигации точно това дисконтира и се сринаха цените на облигации, увеличиха се доходностите. Инфлационните очаквания се увеличиха. Последваха и действията на Фед. Фед в повечето случаи следва пазарите, не е изпреварващ индикатор. Фед казаха, че ще затегнат на няколко пъти тази година, повече, отколкото пазарите очакваха, което допълнително наля масло в огъня".

Какви са другите фактори, които можем да очакваме през 2017 и можем ли да очакваме корекция? Кога може да се очаква пазарен срив? Какво означава дългия ръст на акциите? Какво да очакваме от китайските пазари?

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust