Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Експериментът безусловен базов доход във Финландия

Проф. Стив Ханке, Университет Джон Хопкинс, Boom & Bust,15.01.2017

Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прекалено много се говори за някаква форма на минимално гарантиран доход и това се засилва покрай усещането за неравенство в доходите, а идеологическият генезис може да се намери още в Комунистическия манифест. Това каза икономистът проф. Стив Ханке в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Това, което се случва във Финландия, е че те искат да направят е да вземат случайна извадка от 2000 души, безработни, които получава обезщетение срещу безработица и други социални придобивки. И искат да сменят тази система, така че същите тези хора просто да получават кеш. И няма документи за попълване. Няма определящи условия. Те ще получват допълнителен доход към обезщетението си за безработица, няма да се налага да плащат данъци върху него“.

Това, което се случва във Финландия, обаче, е да се търси начин да се модфицира начина, по който функционира застраховането срещу безработица и плащанията след това. Идеята е да се намалят административните разходи и бюроктратичното бреме и да се увеличат стимулите за безработните хора, които в действителност търсят някаква почасова или друга работа, обясни Ханке.

Сред защитниците на мярката безусловен базов доход в миналото са били изявени икономисти като Фридрих Хайек и Милтън Фридман. Какви са разликите между техните идеи и съвременните предложения?

Вижте целия коментар в предаването: 

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust