Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Границата при харченето в личните финанси не е въпрос на специални умения, а на психология

Стойне Василев в Boom&Bust, 31.12.2016

Стойне Василев, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стойне Василев, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако си направим един празничен бюджет още в началото на ноември, няма да се повтаря едно и също, а именно – след празниците да се озовем с празен портфейл и януари ще бъде един нормален месец, защото трудностите тепърва започват. Това каза финансовият консултант Стойне Василев в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

"Управлението на парите не е скучна работа, която няма никакъв ефект, а подобрява живота в област, която има влияние върху всички останали".

Трябва да се отделя авариен фонд за случаи, когато се налагат извънредни разходи, които не сме предвидили, подчерта Василев.

„Не съм фен на абсолютните крайности, но да знаеш къде отиват парите ти е първата стъпка. Следващата е да си направиш авариен фонд. След това идва ред на другите нива – да инвестираш, да се застраховаш, да мислиш за имуществено и данъчно планиране - да надграждаш пирамидата. Това обаче не може да стане, ако нямаш основата“.

Да си сложим граница не е свързано със специални умения, а е въпрос на психология, каза още Василев.

Възможно ли е да се отделят средства и при по-ниски доходи? Променя ли се психологията на българина и намалява ли процентът на хората, които отхвърлят категорично варианта живот в жилище под наем, вместо закупуване на собствено, макар и с ипотека?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust