Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Нужни ли са ни банкови клонове в ерата на технологиите

Иво Василев, основател на Reloyalty, Boom & Bust, 25.12.2016

Иронично, каляска, теглена от кон, преминава покрай клон на банката Monte dei Paschi di Siena в Рим, Италия Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Иронично, каляска, теглена от кон, преминава покрай клон на банката Monte dei Paschi di Siena в Рим, Италия Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Какви са техническите иновации във един от най-динамичните и бързо развиващите се сектори в световната икономика - финансовия? Какво е бъдещето на отрасъла в ерата на мобилните приложения? Имат ли поле на развитие експерименталните начини на плащане от рода на Bitcoin? Отговор на тези и други въпроси дава основателят на Reloyalty Иво Василев, който беше гост в предаването Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Финансовите иновации са една особено нашумяваща тема, допреди 4-5 години инвестициите в тях бяха не повече от 4 млрд., а само за 2014 са 12 млрд., а за 2015 – 20 млрд. Много инвеститори започват да се интересуват какви нови технологии могат да се развиват там“, коментира Иво Василев.

„Вече съществуващите финансови процеси стават по-мобилни, по-ефикасни, по-лесни. Такива са например пращанията на пари в чужбина, кредити, оценка на кредитите, нов вид банкови инструменти. В момента нашумява моделът на мобилната банка – без клонове, без офиси, прави се акаунт през мобилното приложение и всичко се менажира от там.

Възможностите са много големи. Много от нещата сега са ненужни. Например, един банков клон нужен ли е? Защо трябва да се разкарваме, като можем да свършим всичко през мобилното си устройство?”, дава пример Василев.

Според основателя на Reloyalty все пак съществуват и някои рискове. „Тази индустрия е доста регулирана. Трябва да се знае под силата на какви лицензионни структури попадаш, важна е и сигурността“, каза още той, допълвайки, че все пак не всяка регулация е лоша, като целта на много от тях е да представляват своеобразна протекция на парите на клиентите, да предпазват от измами и т.н.

Василев даде подробности относно дейността на собствената си компания, представляваща мобилна система за плащане, чиято идея е възнаграждава клиента на база на неговата лоялност, да създаде пряка връзка между бизнеса с потребителите, като така предложи най-доброто на последните.

Целият разговор вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Boom & Bust