Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Кои са рисковете пред младите инвеститори

Владимир Каролев и Васил Караиванов, икономисти, Boom & Bust, 24.12.2016

 Трейдър търгува на пода на нюйоркската фондова борса Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Трейдър търгува на пода на нюйоркската фондова борса Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Какви са основните рискове пред начинаещите инвеститори във финансовия сектор не само у нас, но и в глобален мащаб? На този въпрос отговарят икономистите Владимир Каролев и Васил Караиванов. В студиото на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев двамата представиха новоиздадената на български език книга „Психология на инвестирането“ на американския професор Джон Нофсингър, чиито издател и преводач е именно Караиванов.

 „Книгата е много лека и лесна за четене. Няма нужда да си икономист или финансист, за да те заинтересова. Тази книга е полезна за всеки човек. Най-ценно нещо на тази книга е, е тя е сбор от изводите на над 100 научни изследвания, които са правени през последните над 20 години. Това не е книга, която да ти разказва и убеждава, тази книга е на база на научните факти, които са представени на нормален и разбираем език“, заяви Каролев.

„Книгата разглежда редица проблеми, с които се сблъскват начинаещите инвеститори. „На първо място това е свръх увереността, появяваща се когато имаш много информация. Особено, ако вече си направил 1-2 успешни финансови транзакции, вече се чувстваш над пазара. Тогава те съсипват огромният брой сделки“, разказва Караиванов. По думите му книгата е базирана на едно просто нещо – дали „сега да ни е хубаво или лошо, или в бъдеще да ни е хубаво или лошо“.

Според Нофсингър има няколко крачки към преодоляването на неуспехите – на първо място опознаване на собствените грешки, на второ място прилагане на този опит в бъдещите си активности и на трето – наблюдение на чуждите грешки и четвърто, знаейки, че останалите правят грешки, можеш да спечелиш от тях, споделя още Караиванов.

„Тази книга е полезна за всеки, не само на този, който иска да се занимава с финанси. Тя се занимава с общочовешките психологически потребности“, допълва Каролев.

Целият разговор и лични примери за финансови успехи и провали от страна на гостите вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Boom & Bust