Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

ЕЦБ ще води все по-разхлабена политика и ще отлага проблемите

Методи Цанов в Boom&Bust, 10.12.2016

Методи Цанов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Методи Цанов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рискът да се остави Monte dei Paschi di Siena да фалира е много голям, защото освен всичко останало може да попречи на UniCredit да осъществи плановете си за набиране догодина на 13 млрд. евро капитал и ще влоши състоянието на целия банков сектор в Европа. Това каза икономистът Методи Цанов в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. "Но това подритване години наред във финансовия свят трябва да свърши в някакъв момент и мисля, че е добре да се остави някоя банка да фалира".

"Политиката на ЕЦБ, която уж цели икономиката да се възстанови, намалява възможностите на банките за печалба".

Очаква се отговор от ЕЦБ дали ще се съгласи да удължи поставения срок на Monte Dei Paschi di Siena, която в момента е в процедура за набиране на капитал, като искането е срокът да бъде изместен от края на 2016 за 20 януари догодина, каза още Цанов. Той добави, че все пак остава под въпрос дали банката ще успее да набере нужния капитал.

"Пазарите са изнервени, а очакването за повдигане на лихвите от страна на Фед е един вид затягане на ликвидността по цял свят".   

По думите на икономиста проблемите ще бъдат оставени на следващото ръководство на Европейската централна банка, а сега ще видим все по-разхлабена политика на централната банка. Вероятно всички правила, които съществуваха ще бъдат прекрачени и ЕЦБ ще става все по-експанзивна. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust