Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Ако програмата на ЕЦБ приключи по-рано, ще има силен шок върху пазарите

Иван Овчаров в Boom & Bust, 11.12.2016

Иван Овчаров, изпълнителeн директор на ЕФ Асет Мениджмънт АД Иван Овчаров, изпълнителeн директор на ЕФ Асет Мениджмънт АД

Оттеглянето на Ренци ще вкара Италия в период на политическа нестабилност и ще забави много реформи. Това каза изпълнителният директор на ЕФ Асет Мениджмънт АД Иван Овчаров в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.  

Политическият фактор е много важен. Евроскептицизмът, който се надига навсякъде в Европа, ще подкопае напредъка на реформи, които са много нужни, каза още гостът. "Много от тези партии излизат напред с популистки обещания, които не са реалистични и ще има процес на половинчати реформи. Няма да има напредък, а ще се тъпче на едно място". 

"Банковият сектор в Италия има 50% спад през 2016. Вече е под въпрос инвестиционният рейтинг на страната и ако той се понижи, ще се понижи и ресурсът, който могат да използват банките. Това е свързан механизъм. Всичко тръгва надолу".

Изявлението на ЕЦБ бе, че "ще направи, каквото трябва, ако се налага", подчерта Овчаров и допълни, че намесата на централната банка изкривява пазарите много сериозно и "въпросът е кога ще свършат тези пари, които се печатат и които изкривяват нормалния пазарен механизъм".

"Ако програмата за количествени облекчения на ЕЦБ приключи по-рано ще има силен шок върху пазарите". 

Какъв е цикълът в който се намират валутите в момента? В състояние ли е ЕЦБ да предотврати дългова криза в Италия? Има ли балон при европейките ДЦК? Защо Фед ще се старае да покачва лихвите много плавно? Имаме ли повод за оптимизъм, че 2017 ще бъде една относително спокойна за пазарите в Европа година?

Вижте целия разговор в първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust