Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Ще има голяма дерегулация при Тръмп, защото Конгресът ще я подкрепи

Проф. Стив Ханке, Университетът Джон Хопкинс, Boom & Bust, 04.12.2016

Бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп след обръщението си в завода Carrier в Индиана Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп след обръщението си в завода Carrier в Индиана Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Първото нещо, което ще направи Тръмп, и което в действителност ще е възможно, защото Конгресът ще го подкрепи, ще са някои реформи от страна на предлагането, подобно на президентът Рейгън през 1980. Това заяви "бащата на Валутния борд в България" проф. Стив Ханке от университета Джон Хопкинс в Boom & Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. Тези реформи включват намаляване на данъците и голяма дерегулация, допълни той. 

Регулациите убиха американската икономика, каза проф. Ханке, подчертавайки, че тя все още не може да се възстанови от т.нар. "Голяма рецесия". Номиналното съвкупно търсене трябва да расте с по 5 % на година, а вместо това расте само с 3,9 на сто в момента, добави той, вмъквайки, че основната причина за това са много слабите частни инвестиции, причина за което са многото и лоши регулации. 

Другото нещо, което ще направи е да започне да харчи повече пари, посягайки към фиска, което е пък грешно, каза професорът. Тръмп има програма за публични инфраструктурни проекти на стойност един трилион долара, която е прикрита програма за прахосване, измами и злоупотреби, допълни той, подчертавайки, че нито един от тези проекти нямат икономическа обосновка и не би трябвало да бъдат изпълнени, поради което смята, че Конгресът ще блокира много от тях. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Boom & Bust