Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Безусловният базов доход - инвестиция или разхищение

Георги Неделчев, Български съюз за директна демокрация и Георги Вулджев, икономист, Boom & Bust, 04.12.2016

Председателят на Българския съюз за директна демокрация Георги Неделчев (в ляво) и икономистът Георги Вулджев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на Българския съюз за директна демокрация Георги Неделчев (в ляво) и икономистът Георги Вулджев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безусловният базов доход (ББД) е инвестиция на държавата в своите граждани, за да покрият те своите базови нужди, поради което не трябва да се гледа на него като на социална помощ. Това заяви председателят на Българския съюз за директна демокрация Георги Неделчев в Boom & Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Заедно с икономиста Георги Вулджев той говори за това кой дизайн на ББД би бил успешен.

Ако трябва всеки българин да получава по 400 лв месечно, примерно, то на година разходите за ББД ще са 14 млрд лв, или около половината настоящ бюджет, каза Вулджев. Това означава, че данъците трябва да се вдигнат няколко пъти и ще се прекъсне връзката труд-възнаграждение, допълни той. 

Няма да има нужда няколко пъти да вдигаме данъците, а да променим структурата на данъчната тежест, каза Неделчев. Освен това въвеждането на ББД ще премахне нуждата от цялата администрация, наета, за да контролира разпределението на сегашните социални помощи, добави той. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Boom & Bust