Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Най-устойчиво е корпоративното развитие, което няма нищо общо с държавата

Боян Рашев в Boom&Bust, 27.11.2016

Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt  България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма „устойчиво развитие” без развитие. Ако се правят по умен начин, екологичните нововъведения не водят до затруднения, а до ползи. Това каза Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt  България, в предаването Boom  & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. 

Компания, която оперира в Източна Европа, оглавява индекса за устойчивост на Dow Jonеs и то вече за трета поредна година, каза гостът. "Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) е най-силният рейтинг на света за устойчивост. Той е подобен на големите индекси на Dow Jonеs, които събират всички големи компании, но се формира на базата на икономическите показатели на компаниите. На база на това, което постигат по отношение на социалната среда и екологични постижения. Тежестта е 50% икономически показатели, 25% социални и 25% - екологични. Така се получава рейтинг от 0 до 100, като за трета поредна година Coca Cola Hellenic Bottling Company, която е бутилиращата компания на Coca Cola за Източна Европа, го оглавява за сектор „Напитки”.

Понятието устойчиво развитие в Източна Европа не е най-водещата тема, категоричен бе Рашев. "Тук смятаме, че екологията е последното нещо, за което бизнесът мисли. Оказва се, че това не е вярно. През последните 2 години Хеленик са спестили консумацията на вода с 2 млрд. литра. 

Намаляването на разходите и оптимизирането на производството не е основният двигател на промените в една компания, а натиска на обществото, обясни гостът. "Изискванията към големите компании са огромни, хората искат те да бъдат перфектни и да помагат на общността, а талантите не искат да работят за компании, които унищожават света".

„Умните хора, брилянтните умове, искат да работят там, където имат усещането, че променят света за по-добро и компания, която не може да създаде такъв брандинг, трудно може да привлече правилните кадри”.

 „Това което държавата и ЕС налагат като устойчиво развитие, за мен е пример за деволюция. Най-устойчиво е развитието, което няма нищо общо с държавата ". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust