Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Съществува ли политическа манипулация в киноиндустрията

Владислав Апостолов, журналист, Boom&Bust, 19.11.2016

Владислав Апостолов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владислав Апостолов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Господстващото влияние на т.нар. прогресивно ляво върху Холивуд през последните няколко десетилетия може да бъде интерпретирано почти като централизиран източник на политически послания към световната публика чрез продуктите, които киноиндустрията разпространява в световен мащаб. Това коментира журналистът Владислав Апостолов в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му политическата манипулация винаги е била част от Холивуд.

Още през 50-те години идеите на Съветския съюз проникват много дълбоко в артистичния свят на Холивуд, отбеляза журналистът. Това продължава през 50-те и 60-те години с хипи-културата, контракултурата, отричането на ценностите на свободния пазар, на капитализма. Целият този пакет идеи е изключително съблазнителен за хора в артистичния свят, посочи той.

"Филмите като комбинация от образи и музика са най-силно въздействащите продукти на човешка дейност в развлекателната сфера. Те  могат да индоктринират много повече хора, отколкото може да го направи една песен или книга", допълни Апостолов.

В последните години проблемът в доминираната от прогресивни левичари киноиндустрия е идеята за пласирането на т. нар. политики на идентичността, а не на личността. Лицето на тази пропаганда е американският продуцент и режисьор на документални филми Майкъл Мур, отбеляза още журналистът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust