Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Конкуренцията се представя добре винаги, когато ѝ е даден шанс

Едуард Стрингъм, професор по икономика, Boom & Bust, 06.11.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Конкуренцията се представя добре винаги, когато ѝ е даден шанс. Монополът пък винаги се представя зле – там където някой го опита.

Това заяви в интервю за редактора на Boom & Bust Мартин Илиев Едуард Стрингъм, професор по икономическа организация и иновации в Тринити Колидж.

„На конкуренцията спокойно можем да разчитаме в ситуацията на съдебен спор между Ebay или Аmazon, да речем, или на Visa срещу MasterCard. И тази конкуренция съществува при в частните мрежи, като тези правораздавателни органи го правят действително възможно. Мисля, че това може да бъде приложено към различни сфери на регулаторните агенции“, коментира Стрингъм.

Според него технологичните пазари са особено интересни, защото „хората смятат, че щом това е развит пазар, то трябва и държавата да има отношение“. „Мисля, че особено на добре развитите пазари можете да имате частна регулация. Това урок е от огромна значимост, на който трябва да наблегнем“, отчете професорът.

„Когато държавата не се интересува от даден пазар или просто не познава съвременните специфични проблеми на този пазар, тогава можем да видим страни на тези пазари да решават такива проблеми. От друга страна, има частни пазари, които налагат правила и те може да са в конфликт със законите. Проучванията ми и историята на пазарите на акции показват, че хората са възприемали сделките с акции като форма на комарджийство, което не се регулира от държавата. Но пазарът налага своите регулации, въпреки, че това противоречи на законите“, отбеляза още Едуард Стрингъм.

Повече може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust