Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Адвокатът-последен пристан на хора от други юридически професии

Георги Гайдаров и Борис Вълчев, адвокати, Boom&Bust, 29.10.2016

Адвокат бърза към съда, където неговият клиент е обвиняем Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg Адвокат бърза към съда, където неговият клиент е обвиняем Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Адвокатската професия е станала последен пристан на хора, които вече не работят това, което са работили като други юридически професии. Това заяви адвокатът Борис Вълчев в Boom&Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Заедно със своя колега Георги Гайдаров той говори за Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) и какви са неговите цели.

В момента влизат в професията уволнени полицаи, следователи, прокурори, други магистрати, съдии даже, частни съдебни изпълнители, юристконсулти, каза Вълчев. Стигнало се е до там, че всеки, който няма какво да прави става адвокат, допълни той. 

По думите на Вълчев изискванията трябва да се повишат. А след като колега стане адвокат той трябва да се придържа към етичния кодекс на професията, добави той. 

Съгласно сегашния закон всеки с петгодишен доказан юридически опит може да се впише в адвокатурата без тежкия изпит, при който успеваемостта е едва 50%, каза Гайдаров.  Най-честия случай е когато човек е бил про-форма на юридическа длъжност и просто изчаква да изтекат петте години, допълни той. 

Една от първите инициативи на ИКАР бе, че сезирахме адвокатската колегия в Стара Загора за един колега, на когото не му се носеше добро име, каза Гайдаров. Той подчерта значението на адвокатската професия, анонсирайки, че до 1944 над 50% от министър-председателите на България са били адвокати. 

Чуйте повече!

 

 

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust