Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

В България липсва цялостна семейна политика

Иванка Шалапатова и Диляна Манева в Boom&Bust, 23.10.2016

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на Фондация "За нашите деца". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на Фондация "За нашите деца". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

24 години Фондация „За нашите деца“  посвещава на това да защитава правата на детето да живее в сигурна семейна среда и да подкрепя родителите да не оставят децата си в домове на грижата на държавата. През последните 7 години процентът на инвестиране в подобна дейност от страна на държавата у нас е между 32% и 37%, което значи, че приносът ѝ е малък, каза Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондацията.

Преди 7 години взехме решението да привлечем алтернативни източници на финансиране, като корпоративни дарения. Ежегодно събираме средства по този начин в рамките на събитието „Вечер на добродетелите“, които средства инвестираме през следващата година, допълни тя.

Една от негативните тенденции в сферата през последните години е липсата на цялостна семейна политика у нас. Има и положителни тенденции, като започна деинституционализацията и има по-малко деца в специализирани институции и много повече иновативни практики, каза Шалапатова.

Следващата „Вечер на добродетелите“ ще се състои на 26 октомври в Sofia Tech Park, каза Диляна Манева, мениджър корпоративна социална отговорност във фондацията.

Вижте повече за трудностите при финансирането на подобен тип дейност и как тя може да стане по-ефективна в осигуряването на по-добро бъдеще на българските деца във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust