Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Подмяната на автопарка с дизелови автомобили у нас води към екологична катастрофа големите градове

Боян Рашев в Boom&Bust, 23.10.2016

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

През последните 20 години автопаркът в Европа от бензинов стана дизелов. През 2016 за първи път в Европа ще има спад на продадените дизелови автомобили. За сметка на това в България за последните 2 години броят на регистрираните автомобили се е увеличил с 330 хил. нетно. От тях 300 хил. са с дизелови двигатели. В същото време нетното увеличение на автомобилите на бензин е 0. За чистотата на въздуха в нашите градове това означава, че влизаме в катастрофа. Това каза управляващият съдружник в „Денкщат“ Боян Рашев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Boom&Bust.

Рашев коментира темата за подмяната на автопарка у нас в контекста на скандала с вредните емисии на дизеловите автомобили на Volkswagen от преди 1 година.

Година след скандала с Volkswagen стана ясно, че далеч не е само това компанията, чиито дизелови автомобили не изпълняват дори евростандартите, да не говорим за американските, които са доста по-високи.

Направиха се много изследвания и се оказа, че групата Volkswagen е най-чистата. Резултатите за автомобилите на групата Volkswagen показват, че в реална обстановка техните двигатели имат 2 до 3 пъти по-високи от лимита емисии на азотни оксиди. Емисиите на колите на други автомобилни групи обаче стигат до 17 пъти над допустимите норми. Френските и италианските дизелови автомобили са най-зле от тази гледна точка, каза Рашев.

Вижте повече за мерките, които могат да спрат процеса, във видеото с цялото интервю:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust