Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Проблемите в италианската банкова система могат да доведат до лавинообразно печатане на пари от страна на ЕЦБ

Гордън Кер в Boom&Bust, 22.10.2016

 Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Проблемите в италианския банков сектор са основна тема във финансовите среди от началото на 2016, а акциите на водещи италиански банки загубиха по над 30% от стойността си още през първите няколко месеца на годината.

Става все по-очевидно, че италианската банкова система изпитва сериозни проблеми. Необслужваните заеми представляват 15% от всички активи в системата, което е около 5 пъти над нивото от 3% капитал, който е наличен според последното проучване на Европейския банков орган. Това каза инвестиционният банкер Гордън Кеър, съосновател на Кобдън Партнърс, който коментира темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Boom&Bust.

Най-актуалното събитие в сектора е сделката с банката на Бари – сделка, която аз определям като най-значимата от краха на Lehman Brothers насам. Противно на медийните публикации, че банката е намерила инвеститори, на които да продаде своите необслужвани заеми, тя всъщност сама извършва секюритизация. Тази сделка слага началото на съвсем нова ера, коментира Гордън.

На практика ще се направи трансфер на силно токсични активи с участието на ЕЦБ (Европейската централна банка), като в резултат ще се наслои напрежение между Германия и ЕЦБ. Резултатът може да е лавинообразно печатане на пари от страна на ЕЦБ.

Вижте повече за проблемите в италианската банкова система и евентуалните ефекти от нея на ниво парична политика в еврозоната във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust