Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Битката между Тръмп и Клинтън се ожесточава

Николай Ганчев, Boom & Bust, 16.10.2016

Финансовият анализатор Николай Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовият анализатор Николай Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентските избори тази година са силно разделящи Съединените щати. Това каза финансовият анализатор Николай Ганчев в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. "Покрай интернет забелязваме, че хората се капсулират. Те живеят в затворен свят и гледат специални предавания. В САЩ консерваторите гледат Fox, либералите - MSNBC. Самата възможност за политически диалог и за една обща визия за държавата намалява. Това е много голям проблем. Виждаме го и в отношението на Тръп, и на Хилъри Клинтън". 

"Тръмп има политика за силно намаляване на данъците. Това принципно е една добра икономическа политика и би генерирала икономически растеж, но сегашните Съединени щати са с различни финанси. Има силни бюджетни дефицити. Държавният дълг на САЩ е над 100% от БВП. Проблемът на данъчната политика е, че трябва да бъде съгласувана с бюджетната политика", каза Ганчев. "Нито един от двамата кандидати не е идеален в това отношение".

По изчисления на Бюджетния офис на Конгреса средногодишният дефицит от данъчната политика, предлагана от Тръмп, е 9%, каза събеседникът. 

Той обясни, че "Америка има прекрасен закон за фалитите", който защитава кредитополучателя, а не банките и Тръмп се е възползвал от него в миналото. Но по думите на Ганчев, "когато говорим за една държава, особено като Америка" подходът трябва да бъде различен, защото САЩ "винаги е уважавала плащането на дълга си" и за това има "много високи очаквания към Съединените щати, че ще си изплащат дълговете, че думата им е силна и валидна".

"Ако има дори и малка вероятност за фалит, това може да попречи много на икономиката на САЩ,  но и на световната икономика".

"Ако Клинтън спечели, планът е за сериозно увеличение на работната заплата. Склонен съм да кажа, че трябва да има някакво увеличение, но не такова. Ако скочи два пъти има риск хора, които работят на минимална работна заплата да бъдат заместени, част от тяхната работа да бъде изнесена за Китай или да бъде роботизирана. Най-големият проблем е с роботизацията и автоматизацията на работните места".

"Хилъри не е идеална", каза още събеседникът, "но се радвам, че е демократичната номинация, защото Бърни Сандърс бе много по-крайно ляв. При него щеше да има повече държава, а колкото повече се увеличава държавният бюджет, толкова повече са опасностите да се спре растежът".

Вижте целия коментар:


 

Последни новини
Още от Boom & Bust