Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Каква е реалната доходност на пенсионните спестявания в Европа

Любомир Христов, председател на ИДФК, Boom&Bust, 02.10.2016

Любомир Христов, председател на ИДФК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Христов, председател на ИДФК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Номиналната доходност на УПФ в България за периода 2002-2015 е 4,4%. От нея 2,2% отиват за покриването на такси, 1,7% компенсират инфлацията и за осигурените остава 0,5% на година или по 0,50 лв. на 100 лв годишно. Това каза председателят на ИДФК Любомир Христов в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът представи данни от четвъртото издание на тазгодишния доклад на тема "Реалната доходност на пенсионните спестявания в Европа". По думите му за периода от 2000 до края на 2015 средногодишната реална доходност на балансиран европейски портфейл е 2,5%. Пенсионните продукти само в две страни - Великобритания и Холандия, водят до такава доходност, а единствено в Полша тя достига до 4%. При всички останали страни доходността е далеч под 2,5%, отбеляза той.

Христов коментира и проблемите пред пенсионната система в Чили. По думите му доходността, която осигурените лица в частните пенсионни фондове са получили, достига едва 3% от средногодишен темп на нарастване на капиталовия пазар от 8% за 35-годишната история на пенсионната система в Чили, отбеляза той. Един от проблемите, който обяснява негодуванието на гражданите срещу пенсионния модел в страната, е, че не всички хора, които сега получават пенсии, са правили вноски през целия този период, посочи той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust