Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Има сериозен фундамент зад възхода на БФБ

Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital, Boom&Bust, 01.10.2016

Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital. Снимкa: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital. Снимкa: Bloomberg TV Bulgaria

Издаването на първия ETF, базиран върху SOFIX, беляза знакова седмица за българския капиталов пазар. Това коментира управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му има сериозен фундамент зад възхода на БФБ. „За първи път се вижда една много добра интеграция между Министерство на финансите, Комисията за финансов надзор, БФБ и Централен депозитар", отбеляза финансистът. "Всички гледат в една посока и това ще доведе до един капиталов пазар, който ще обслужва максимално добре икономическите цели на България, оттам ще подпомогне развитието на пазара и активността на инвеститорите", смята той.

Присъствието на чуждестранни инвеститори на българския капиталов пазар в момента е едва около 6%, а съотношението на пазарната капитализация на БФБ спрямо БВП е от порядъка на 10%, посочи още Скарлатов.

„Очаквам колкото повече се раздвижва капиталовият пазар, толкова повече да виждаме активен първичен пазар“, коментира още той състоянието на пазара на IPO в България.

През 2017 ще бъде факт и втори ETF, базиран върху SEE Link – индекса SEE LinX. По думите му ще има още един ETF, който ще трябва да пълни български акции. "Това са два много силни катализатора за малък пазар като българския. Последното нещо, което ще катализира подема на капиталовия пазар в България още повече, е очакваният старт на търговията на ДЦК през 2017, допълни Скарлатов.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust