Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

По-богатите страни са по-малко предприемчиви

Мира Кръстева, GEM и Анна-Мари Виламовска, секретар за иновационна политика при президента на РБ, Boom&Bust, 25.09.2016

Президентът на САЩ Барак Обама говори в панел с редица предприемачи, включително Марк Зукърбърг, на Глобалната предприемаческа среща в Калифорния на 24 юни 2016 Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Президентът на САЩ Барак Обама говори в панел с редица предприемачи, включително Марк Зукърбърг, на Глобалната предприемаческа среща в Калифорния на 24 юни 2016 Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Съществува обратна пропорционалност на нивото на икономическо развитие на една държава и нейното ниво на предприемчивост в ранна фаза. Това каза в Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев заместник-председателят на GEM Мира Кръстева, която говори заедно със секретаря за иновационна политика при президента на РБ Анна-Мари Виламовска за развитието и условията за предприемачество в България. Парадоксът е, че колкото по-задоволена е една държава толкова по-малко нужда виждат хората ѝ да бъдат предприемчиви, допълни Кръстева.

Така например Ботсвана има най-високи нива на предприемаческа активност в начална фаза, докато Германия има едно от най-ниските, каза Кръстева. По думите ѝ няма как едни и същи политики, стимулиращи предприемачеството, да бъдат копирани в различни страни и те да доведат то едни и същи резултати. 

Предприемачеството е алтер егото на едно общество, каза Виламовска. Това се изразява в създаването на възможности там, където има предизвикателства, допълни тя.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Boom & Bust