Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Десетки планове, но нито един финансиран проект по Плана „Юнкер“

Проф. Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП, в Boom&Bust, 17.09.2016

Проф. Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темпът, с които напредва оползотворяването на европейските фондове все още не е съвсем задоволителен. Има известно изоставане по някои от оперативните програми, като най-голямо е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.  Това каза съпредседателят на СИРТ и член на УС на БТПП проф. Йосиф Аврамов в предаването Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му забавянето се дължи на липсата на опит, тъй като досега МОН е било междинно звено, а сега вече е управляващ орган. "Имаше смяна на екипа на министри и редица други второстепенни причини, които са по-скоро повод за размисъл и се дължат на недотам добрата комуникация между ЕК и Министерство на образованието и наука", обясни финансистът.

"Няколко десетки са плановете в процес на изработка и изготвяне по Плана „Юнкер“, но за съжаление финансиран проект няма", коментира още проф. Аврамов.

Финансистът е скептичен, че до края на 2023 ще бъдат оползотворени всички европейски средства заради т.нар. финансови корекции. "Над 100-150 общини са в много тежко финансово положение заради финансовите корекции за общински проекти", допълни той. Системният проблем се крие в недотам добрите предварителни разчети, смята проф. Аврамов.

България има перспектива да се възползва по-сериозно от Европейския фонд за стратегически инвестиции. В момента се изработват няколко десетки бизнес проекти и няколко инфраструктурни проекти, отбеляза още той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust