Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Любо Сърц – икономистът, казал Не на Хитлер и Тито

Красен Станчев, икономист, Boom & Bust, 21.08.2016

Любо Сърц - между Хитлер и Тито Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любо Сърц - между Хитлер и Тито Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Любо Сърц е един от хората с най-голям принос в прокарването на пазарните икономически реформи в Източна Европа, чието дело е учудващо малко познато в България. Това заяви икономистът Красен Станчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. В Boom & Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров той говори за един от най-ярките радетели на либералната идея на Стария континент и един от малкото, които са имали личен допир с икономическия тоталитаризъм в лицето на националсоциализма и комунизма. 

Като изключим Лудвиг фон Мизес и Фридрих фон Хайек, словенецът Любо Сърц е бил сред четиримата други хора на Запад през 70-те, които са разбирали точно какво се е случвало зад Желязната завеса, каза Станчев. Комунизмът е имал много поддръжници на Запад, отчасти поради добрите икономически данни, идващи от Съветския съюз, но обкръжението на Сърц е твърдяло, че комунистическата статистика е подвеждаща лъжа, допълни той.

По думите му Сърц е обучавал много от пропазарните икономисти-реформатори в Източна Европа след падането на Желязната завеса. За него най-важната реформа беше да се позволи на предприятията да фалират, каза Станчев, подчертавайки, че причината в България това да не бъде разрешено през 1995 са били 700 началници на държавни заводи – поддръжници на БСП, които щеше да се наложи да бъдат уволнени, а не 160-те им хиляди работници.  

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Boom & Bust