Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

В ЕС има империализъм на порочните икономически практики

Веселина Гарело в Boom & Bust, 13.08.2016

Веселина Гарело, общински съветник във Франция, доктор по икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселина Гарело, общински съветник във Франция, доктор по икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента се търсят политически и икономически отговори на загубената след Brexit политическата легитимност на Европейския съюз. Данъчната и социалната хармонизация са един от тези възможни отговори. Това каза Веселина Гарело, общински съветник във Франция и доктор на икономическите науки, в предаването Boom & Bust​ на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

"Държави, като България и Ирландия са обвинени е социален и данъчен дъмпинг. Големите фирми търсят начин да намалят данъците, които плащат в ЕС и по съвсем легален начин правят така, че печалбите им да бъдат облагани в държави с по-ниски данъчни ставки". 

"Има империализъм на порочните икономически практики в Европейския съюз", каза Гарело. Тя обясни, че държави като Франция, имат социален модел, който е станал прекалено тежък и неконкурентоспособен. Той "парализира" техните фирми, когато става дума за бизнес в рамките на ЕС и извън съюза.

"Вместо да поставят под въпрос своя модел и да въведат структурните реформи, които се налагат, те предпочитат да наложат този модел и на другите държави, за да подобрят конкурентоспособността на собствените си фирми. Това обаче е доста трудно дори от морална гледна точка, защото френският модел не е уравновесен. Той функционира на дефицит от десетки години и е причина да се натрупа огромен социален дълг, който ще бъде плащан от следващите поколения". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust