Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

В края на годината в бюджета на България може да няма излишък

Васил Караиванов, икономист, преподавател в СУ „Св. Кимент Охридски“, Boom&Bust, 06.08.2016

Васил Караиванов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Караиванов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В бюджета на България има излишък заради нарастване на приходите от данъци и неизпълнение по някои разходни пера. Само капиталовите разходи на държавата са 5 пъти по-малко, отколкото би трябвало да бъдат според заложеното в бюджета. Това, че българската държава не инвестира, освен пари от еврофондове, е проблем в дългосрочен план, който ще се прояви в много отрасли. Ако заложените капиталови разходи за първите 5 месеца на годината бяха направени, то в бюджета нямаше да има излишъка от 1,05 млрд. лева. Това каза икономистът Васил Караиванов, който е преподавател в СУ „Св. Кимент Охридски“ в предаването за икономика и финанси Boom&Bust. Караиванов коментира темата за структурните дисбаланси на българската икономика.

От друга страна предпоставка за макроикономическата картина в България е политическата стабилност от относително дълъг период. Тази политическа стабилност доведе и до стабилизация на икономиката. Виждаме излишъци по бюджета и ръст от около 3%, спад на безработицата, каза още Караиванов.

Паричната маса в българската икономика от 2011 до 2015 се е увеличила с 50%, докато БВП само с 8% за същия период, което е индикация, че паричното обращение е слабо. В цяла Европа няма перспективи и къде да се развива предприемачество, допълни икономистът.

Повече за модела на ВиК операторите и има ли бомба със закъснител в сектора в България във видеото с цялото интервю:

 

Последни новини
Още от Boom & Bust