Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

В Китайската икономика започва да се повтаря ситуацията от 2007 – 2008

Проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в предаването Boom&Bust – част III, 06.08.2016

Проф. Красимир Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Красимир Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Китайската икономика започва да се повтаря ситуацията от 2007 – 2008. Борсата в Шанхай се срина значително. Някои фондове затвориха и доверието започна да се разклаща. Повтаря се историята с деривативните инструменти, подобно на случилото се преди финансовата криза. Пропукването на китайската финансова и банкова система е почти аналогично със случилото се тогава. Това коментира проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в третата част от интервюто на Мартин Илиев в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria. В тази част на интервюто той коментира структурата на китайската икономика и проблемите, пред които е изправена тя.

За последните 10 години китайската икономика задлъжня повече, отколкото Европа за последните 30 или Америка за последните 50. Експоненциалният растеж на кредита в Китай трябва да ни притеснява, защото системата е все по-нестабилна, докато на пръв поглед изглежда добре.

Китай прикрива кредитните проблеми и девалвира валутата си. Кредитните проблеми обаче все още са в своето начало и до две-три години очакваме лошите кредити да станат 10-20 или 50 пъти повече.

Повече за проблемите на китайската икономика, както и за това как да се позиционираме на пазарите в текущата финансова среда в глобален мащаб във видеото с третата част на интервюто с проф. Красимир Петров (втората част на видеото):

Първата част на интервюто с проф. Петров можете да видите тук, а втората - тук.

Последни новини
Още от Boom & Bust