Boom & Bust

Събота и неделя, 21 часа

Водещи: Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

С какви очаквания инвестиционната общност посреща новия председател на КФН?

Николай Ялъмов, председател на СД на Капман Холдинг, в предаването Boom&Bust, 30.07.2016

Николай Ялъмов, председател на СД на Капман Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Ялъмов, председател на СД на Капман Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С избора на нов председател на КФН първата и основна промяна, която очаква инвестиционната общност в България, е да се подобри комуникацията с регулатора, да има диалог както на законодателно, така и на индивидуално ниво. Това каза председателят на СД на „Капман Холдинг“ Николай Ялъмов в предаването Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през последната 1-1,5 година на българския капиталов пазар се появяват първите „бели лястовици“. Има интерес, произтичащ от запитвания на компании за листване на фондовата борса. Като основните причини за тази положителна тенденция Ялъмов открои понижаването на лихвените равнища и възможността повечето компаниите, които не могат да използват изцяло банково финансиране, да се насочат към емитирането на даден финансов инструмент на фона на ниските лихви.

Председателят на СД на „Капман Холдинг“ коментира още идеята малки и средни предприятия да набират капитал през фондовата борса, влиянието на бъдещите резултати от стрес тестовете върху финансовата система, както и възможността да се въведат деривати на БФБ. Бъдещите резултати от стрес тестовете вече имат влияние. От началото на годината големи професионални играчи са започнали да преструктурират портфейлите си, коментира Ялъмов. Според него въвеждането на деривати на българския капиталов пазар на това етап не стои като възможност.  "Дериватът е функция на основен финансов инструмент и ако фундаментите ги няма, трудно може да се надгражда над тях", смята той.   

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Boom & Bust